Prilikom kupovine LED sijalica, LED panela i ostale LED rasvete, pored jačine svetla veoma je važno odabrati pravu temperaturu boje koja se emituje (izražava se u Kelvinima, oznaka „K“). Mnogi kupci ne obraćaju pažnju na taj važan detalj, pa zato smatramo da je neophodno objasniti kako se te oznake manifestuju na osvetljenje.

Kod naših proizvoda temperatura boje se obično kreće od 2700K do 6500K. Uprkos očekivanjima, niža oznaka temperature boje proizvodi topliju boju svetla (žuta nijansa), dok viša oznaka temperature boje daje svetlo belu, tj. hladniju nijansu. U zavisnosti od prostorija gde želite da postavite LED rasvetu, savetujemo sledeće:

2700K-3000K (Toplo bela): Boja koja pruža ugodan ambijent, pre svega namenjen za kuće i stanove. Ova boja se može kombinovati u prostorijama sa drvenim nameštajem. Pored toga, može se uskladiti sa prostorima kao što su kafići, restorani, saloni i barovi. Opšti je utisak da navedena boja svetlosti najviše prija našim očima, jer je to približno ista boja svetlosti kao i obična sijalica sa užarenim vlaknom.

4200-4500K (Neutralno bela): Ova boja je čisto bela, najsličnija prirodnoj dnevnoj svetlosti. Najbolje se kombinuje sa svetlim bojama u prostoriji i minimalističkim dekorom. Najčešće se preporučuje za kancelarijski prostor, škole, garaže.

6000-6500K (Hladno bela): Izuzetno svetla sa plavim nijansama, pruža intenzivno LED osvetljenje koje daje futuristički sjaj. Ova boja se preporučuje za velike površine koje zahtevaju vrhunsko osvetljenje, kao što su skladišta ili ulična rasveta.

 

Temperatura boje LED rasvete
Tagged on: